Fugitiu de la dictadura franquista, Josep Palau i Fabre va arribar a París el 1945 amb la idea fixa de conèixer Picasso. Què esperava d’aquesta trobada? Què podia donar-li Picasso humanament? De quina manera podia incidir en la seva trajectòria d’escriptor?

El 27 de juny del 1947 Picasso va rebre Palau i Fabre a l’estudi de la Rue des Grands Agustins i es va iniciar una relació plena de contrastos: passió i sacrifici, adoració i sentiment de culpa, remordiment i amor filial. Conscient que estava vivint una experiència única, va anar anotant els records d’aquestes visites. Fins al 1960, com si fossin unes memòries. A partir del 1963, en un dietari apassionant. Picasso apareix a Nôtre-Dame-de-Vie, a la Costa Blava, en l’entorn familiar, envoltat d’amics, conversant i dibuixant: un creador superdotat i un esperit de contradicció permanent. Un moment excepcional és el maig del 68, que Palau i Fabre va viure a casa de Picasso.

Publicat per primera vegada el 1997, l’edició que avui presentem desplega visualment Estimat Picasso. A més de les obres de Picasso de la col.lecció Palau i Fabre, actualment a la Fundació Palau, inclou documents gràfics que permeten acompanyar Josep Palau i Fabre en la seva aventura al costat de l’artista més gran del segle XX.